måndag 28 maj 2012

En viktig första dag på ILO

Idag har vi för första gången besökt ILO-byggnaden i Genève. Det var ej det lättaste att ta sig dit, då kombinationen stor turistbuss, smal väg och flera "diplomatbilar" ej var riktigt lyckad, men till slut kom vi fram... Byggnaden är ej den vackraste jag sett,  men inifrån var den betydligt finare och framför allt STOR. Jag förstår varför vi fått både karta och guide för att klara oss där!




Vi har fått mycket praktiskt information, men även lyssna på flera olika personer som jobbar där, bl.a Mr Dan Cunniah, direktör på ACTRAV, som är arbetstagarnas avdelning på ILO, som avsatte drygt 30 min av sin dyrbara tid för att prata om vad han tyckte var viktiga frågor att fokusera på. Bl.a. hur viktigt det är att stödja arbetstagarorganisationer i olika länder, så att de blir duktiga på att förhandla, men även förbättra situationen för kvinnorna och för de unga. Detta gjorde han mitt under valet av en ny ILO-direktör och de tom. ringde efter honom, men han förklarade att han just då pratade för Nordic Folk High School, som vi heter på engelska. Detta fick att känna oss väldigt privilegierade!



Som jag nämnt tidigare, så var detta dagen då  ILO skulle välja en ny generaldirektör. I år fanns det nio kandidater, bl.a. Mona Sahlin. Åtta av kandidaterna var regeringsrepresentanter, medan en, Guy Ryder från England, var arbetstagarnas representant. Både TCO och LO i Sverige stödde hans kandidatur.  Under dagen följde vi omröstningen på nätet, där resultatet uppdaterades hela tiden och den sista kampen mellan de två som var kvar till sista ronden, följde vi precis utanför omröstningsrummet, där vi väntade på resultatet på storbilds-TV, tillsammans med flera andra nyfikna. Och det blev en mycket jämn kamp, som slutade med att ILO för första gången i sin historia, har fått en generaldirektör som kommer från arbetstagarparten, nämligen Guy Rider. Det blev många sponta Hurra-rop, glädjetårar och applåder. En historisk dag för ILO! En historisk dag för fackföreningarna i världen!




På vårt program står det att Guy Ryder ska besöka oss kl 10 i morgon. Det är nu inte helt säkert att det blir så, men vi hoppas verkligen det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar