torsdag 14 juni 2012

Aung San Suu Kyi på besök på ILO

Idag har det varit ännu en stor dag i Världens, Europas, ILO:s, Genève-skolans och min historia. Idag skulle ILO få besök av Aung San Suu Kyi, som för första gången på 24 år skulle gästa Europa. Hon är en oppositionspolitiker från Burma som suttit i husarrest i 21 år pga sin politiska aktivitet, då hon arbetat hårt för att få till stånd demokratiska rättigheter i sitt hemland Burma. Hon fick Nobelpriset redan för 21 år sedan, men kunde inte hämta det då pga husarresten. Nu är hon på väg till Oslo, där hon på lördag äntligen kommer att kunna ta emot Nobelpriset.

Först skulle hon gästa Palais de nations och alla delegater där i den stora Assembly hall. Vi fick inte tillträde dit, men väl til en sal bredvid, för att få se henne i direktsändning på storbilds-TV. Bara för att kunna komma in till den salen, behövde vi en speciell inbjudan, nämligen denna:


Med spänd förväntan såg vi på TV hur delegater och personal på ILO irrade runt som vilsna höns, spänningen kändes verkligen på stämningen, innan det var dags för Aung San Suu Kyi att komma in i Assembly Hall i Palais de nations (FN) i Genève. Hon möttes av stående ovationer och värmande applåder. Hon höll ett tal som hon inledde med:




Jag står inte här som representant för arbetare eller arbetsgivare. Inte heller representerar jag regeringen - inte än i alla fall, ursäktade hon sig, och möttes med skratt och applåder.


Hon sa att det kändes som att komma tillbaka till sin familj, inte en familj av länder, utan en familj av vänner. Hon talade om sitt ansvar som politiker att jobba för mänskliga rättigheter för alla och betonade det viktiga att inge hopp för de unga, som ju är framtiden. När hon själv kallade sig överambitiös, kommenterade hon det med att, Det måste vi ju vara!


Efter detta var det dags att förflytta sig till en annan sal då hon skulle träffa arbetstagarna inklusive oss deltagare i Genève-skolan! :-)






Det kändes verkligen stort att få möta henne idag. Hon talade mycket om hur viktigt det är att få till stånd bra levnadsförhållande för alla och i tal som arbetstagarna höll till henne, jämfördes hon med Nelson Mandela. 


Aung San Suu Kyi har betytt mycket för demokratikampen i Burma samt i övriga världen och att hon tänker fortsätta med detta arbete är jag helt övertygad om!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar