tisdag 12 juni 2012

Lärarförbundets arbete i Colombia



1,5% av medlemsavgiften till Lärarförbundet går till internationellt samarbete inom EI (Education International), där 394 medlemsorganisationer i 171 länder ingår. EI företräder därmed 30 miljoner lärare. EI: s arbetsområden är att bevaka och försvara mänskliga och fackliga rättigheter, att bevaka och påverka utbildningsområdet samt att medverka i och koordinera fackligt utvecklingssamarbete. 
När en lärares eller en lärarorganisations fackliga rättigheter kränks, får Lärarförbundet information via Education International (EI) i Bryssel eller Amnesty International. Då agerar Lärarförbundet så snabbt som möjligt genom att skicka protestbrev till den berörda regeringen eller genom ett stöduttalande till förmån för den drabbade fackliga organisationen eller individen.
I Colombia organiseras lärarna i FECODE (La Federación Colombiana de Educadores). FECODE grundades 1959 och har nu drygt 270 000 medlemmar, samt i ASPU (Asociacion sindicales de profesores universitarios), för lärare på universiteten.
FECODE är den fackliga organisation i hela Latinamerika som är mest utsatt för våld. 950 medlemmar blev dödade mellan januari 1986 och 2011. Förra året mördades 48 fackligt aktiva i Colombia, av dessa var 27 lärare. Colombia är ett av de länder i världen där kombinationen att ha läraryrket och dessutom vara fackligt aktiv är farligast. Hot, våld och mord tillhör vardagen för många lärare i Colombia. Trots detta är lärarna de som är mest fackligt organiserade i hela landet. Av de offentligt anställda lärarna är 90% fackligt anslutna.
Lärarna har en viktig central roll i samhället, och de arbetar i hela landet, även där det finns mest konflikter. Det är vanligt att lärare tvångsförflyttas, då de plötsligt hamnar mellan två beväpnade grupper och då får 24 timmar på sig att försvinna. Skolor används gärna som militärbaser av gerillan, som övernattningsställe för soldater eller som gömställe för droger för narkotikasmugglare. FECODE har bett ILO att sätta press på Colombia så att skolorna ska utlysas som fredszoner, så att de ej riskeras att bli platser för kriminella handlingar. Dessutom rekryteras barnen som soldater, 2010 uppskattade Human Rights Watch att det fanns ca 8000-11 000 barnsoldater i Colombia.
Förutom att engagera sig i den pedagogiska och kulturella utvecklingen, så är lärarna dessutom ledare i sina byar. De ställer krav på staten och blir av den orsaken en del i den långvariga konflikten mellan regeringen och gerillan i Colombia. Lärarna kämpar för demokrati, solidaritet, rättvisa och bättre villkor, men också för rent vatten, mat och elektricitet, säger Rafael Cuello Ramirez, förste vice ordförande i FECODE i en intervju med Lärarförbundet.
Han berättar också att  Lärarförbundet har möjliggjort den fackliga utbildningen vi har. Det är väldigt viktigt för oss med den här solidariteten länder emellan. Lärarförbundets utvecklingssamarbete är både framgångsrikt och världsberömt, i alla fall bland lärarfacken. Lärarförbundet samarbetar med FECODE sedan 1980-talet. Just nu består samarbetet av att i den ordinarie fackliga utbildningen integrera genusperspektiv och jämställdhetsfrågor. Detta är speciellt viktigt då lärarna har en så stark position i samhällena och blir då viktiga nyckelpersoner i den förändringsprocess som just nu pågår i Colombia, på väg mot ökad jämställdhet. 


Källa: www.lararforbundet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar